2022 12 Lugarde - Plateau du Limon

Maandag 6 juni Etappe 152

Link naar de foto's

Het is rustig gebleven vannacht en de tent is ook droog. Na het ontbijt is het alles inpakken en de Kona parkeren aan de D3 waar de GR4 die kruist. Met de Fiat rijden we naar Lugarde waar we voor 10 uur op pad zijn. Marion loopt vandaag het grootste deel van de etappe mee, ik zal op het einde nog 4 km. op het onverharde Plateau du Limon weggetje erbij lopen, om de lengte van de etappe van morgen wat te verkorten.

Het eerste stuk is wat saai en vlak weidelandschap, maar ach: het is droog en korte broek/T-shirt weer. Na het gehucht Regheat wordt het een stuk mooier want tot St-Saturnin volgen we aan de rand van het plateau eeuwenoude wegen met bemoste muurtjes erlangs. Links hebben we uitzicht over de uitgestrekte, lege en redelijk vlakke hooglanden van Monts du Cézallier die tot 1500m. gaan. Wij lopen zelf hier op 1050m.

St-Saturnin is ook zo’n leeglopend dorp, waar niet heel lang geleden nog een bakker en gecombineerde café/kruidenier was: Nu staat alles leeg. We lunchen met vers (uit Condat meegenomen) brood en Salers-kaas uit de regio op een bank voor de kerk.

Door mooi heuvelland klimmen we weer naar het plateau waar nog een paar boerderijen liggen. Verder is het hierboven nu vooral kaal grasland met koeien en hier en daar nog wat bomen. Die laatste worden steeds minder naarmate we het nog wat hoger Plateau du Limon naderen. Marion neemt hier de Kona terwijl ik nog een stuk door loop. Rond half 3 zit deze etappe erop en na het ophalen van de Fiat strijken we een uur later neer op de gemeentecamping van le Claux.

Het is een echte Franse gemeentecamping, dus eenvoudig sanitair en ’s avonds iemand die geld komt innen. Dat is wel wat anders dan de drie luxe campings tot nu toe. We kunnen nog een fles wijn bemachtigen bij een Vlaming die hier een café heeft en dat met parapente organiseren combineert. We doen nog een spelletje Carcassonne en eten uiteindelijk in de tent omdat het is gaan regenen.

Vorige dag      Volgende dag