2018 (1) Manche

Deze eerste tocht in 2018 is voor de volle 300 km. door het departement Manche gegaan, waar we in 2017 ook al Cap de la Hague hebben gelopen. In het kort kwam het erop neer dat we 200 km. langs de kust naar het zuiden hebben gelopen en dan 100 km. landinwaarts naar het oosten. De kust was voor het grootste deel duinen met zandstranden, met nu en dan een rotskaap. Het verschil tussen eb en vloed is hier erg groot en daardoor zijn er veel zee-inhammen waar rivieren in de zee uitstromen, die met eb grote zandvlaktes zijn en met vloed zee. Heel mooi.

We zijn drie dagen van de hoofdroute van de GR223 afgeweken en hebben de variant landinwaarts gevolgd voor het culturele gedeelte: de abdij van Lessay, het kasteel van Pirou en de kathedraal van Coutances. In die laatste stad hadden we ook onze enige rustdag.

Terug bij de kust op de hoofdroute hebben we even geproefd aan het mondaine badleven in Granville, met oude villa's, casino enz. Een stuk verder op de mooie rotskust van Genets kwam de Mont Saint Michel aan de overkant van de baai in het zicht. Die baai hebben we met een gids overgestoken en dat was een mooie belevenis, maar misschien ook wel zwaarder voor de spieren dan de gewone wandeldagen. Vanaf de toeristenheksenketel die Mont St. Michel is, zijn we verder naar het oosten over de GR22 (Paris-Mont St. Michel) gegaan. Landinwaarts kregen we steeds meer heuvels, die geleidelijk aan hoger en steiler werden, met ook meer bossen en rotsen. Een beetje als van Zuid-Limburg naar de Ardennen lopen.

We eindigden bij de ruige watervallen bij Mortain. Zeker deze laatste dag was een voorproefje van de volgende tocht (Normandie-Maine), want de daarin krijgen we nog meer rotsen als het goed is.

 >>>  Verslag van dag tot dag  <<< 

 >>>  Alle foto's  <<<

 >>>  Detail overzicht met B&B's  <<<