2024 Ste. Baume & Corsica

De laatste van onze 15 tochten naar Corsica. Eerst lopen we nog 120 km. in de zuidelijke Provence: De eerste drie dagen gaan over het uiterst woeste Sainte Victoire gebergte. In Puyloubier hebben we onze eerste rustdag om daar van bij te komen en ook Aix-en-Provence te bezoeken. De volgende vier dagen gaan over het Sainte Baume gebergte en brengen ons naar havenstad Toulon, waar we de nachtboot naar Corsica nemen.

Op Corsica komen we aan in Bastia en gaan we 's middags naar Ile-Rousse, waar we ruwweg het onbekende sentier Ile-Rousse - Corté gaan volgen. Dat gaat via de dunbevolkte Tartagine naar het bergdorp Asco, waar we voor de zekerheid een rustdag inplannen. Vanuit Asco gaan we namelijk over de Bocca di Serra Piana naar Calacuccia. Dat zijn bij elkaar bijna 3000 hoogtemeters, er zijn geen huizen of voorzieningen en het pad wordt weinig belopen. Dat wordt dus vrij kamperen in de buurt van de pas. Daarom hebben we zowel in Asco als in Calacuccia een rustdag, zodat we speelruimte hebben bij slecht weer.

Van Calacuccia naar Corté is het nog 2 dagen en Rob heeft dit al eens samen met Micha gelopen in 2011. Dit is namelijk de Mare a Mare Nord. Het gaat opnieuw over een pas (Bocca a l'Arinella van 1592m. hoog) en tenslotte door het Tavignano dal naar de meest Corsicaanse plaats: Corté. We eindigen bij het standbeeld van Pasquale Paoli, de leider van Corsica die de Genuezen min of meer heeft verslagen en uiteindelijk heeft meegemaakt dat de Fransen het van Genua kochten. Ons avontuur van net geen 200 dagetappes zit erop!