2022 2 Trimoulet - Puy des Gouttes

Vrijdag 27 mei Etappe 143

Link naar de foto's

Het zal vannacht 10°C zijn geweest, maar het valt goed te doen. We ontbijten om 8 uur en zijn net als gisteren een half uur later met de twee auto’s op weg: de Fiat wordt vlakbij themapark Vulcania gezet, met de Kona zet Marion me af in Trimoulet. Vandaag loopt ze namelijk de tweede helft van de etappe mee, die belooft mooier te worden.

Ook de eerste helft is echter mooi: 2x omlaag door de hellingbossen van de Sioule en weer 2x omhoog. Bij de tweede afdaling ligt de A89 autowegbrug mooi voor me: prachtig uitzicht! Na twee uur lopen gaat de fleece uit en de korte broek aan, want het gaat richting 20°C. Hoewel het hier weelderig groen is, is het toch kurkdroog. Het mos lijkt op gedroogd Kerststalletjes-mos. Ook in Nederland is het al maanden veel te droog.

Even over twaalf tref ik Marion in St. Ours en zij heeft heel wat meegemaakt: Er zat een puppy langs een 80 km. weg en die was heel bang en zat vol met parasieten. Uiteindelijk kwam ze met dat dier bij een dierenarts in Pontgibaud terecht en die spoorde via Facebook de eigenaar op. De pup was maar 2 tot 3 maanden oud, dus waarschijnlijk heeft Marion zijn leven gered.

We lunchen bij de kerk met stokbrood en gerookte zalm die we bij de dorpswinkel hebben gekocht, want het restaurant is dicht. Toch zijn hier nu al meer middenstanders dan in de Indre en de Creuse, waarschijnlijk dankzij het toerisme. Het volgende uur gaat licht stijgend door weilanden met veel bloemen recht op de bergen af. Bij de Auvergne denk je aan één bergketen, maar het zijn eigenlijk drie gebergtes met hoogvlakten ertussen. We komen nu in het noordelijke gebergte, dat van Puy de Dôme. Het is een hele rij grote en kleine oude vulkanen, waarvan Puy de Dôme zelf veruit de grootste is.

Na een appel en water pauze beklimmen we onze eerste top: de Puy des Gouttes. Eindelijk komen we (veel) wandelaars tegen en dat is begrijpelijk: eerst een mooie beukenboshelling omhoog, dan wat hobbelige grasvelden met bos eromheen (de oude krater) en tenslotte de reden van de drukte hier: op de kraterrand prachtig uitzicht op de Puy de Dôme. Fantastisch! Beneden zien we ook de lava groeve van Lemptégy liggen, waar nu voor de toeristen een treintje doorheen rijdt. We overwogen dat ook nog te doen, maar nu hoeft het niet meer.

We dalen 200 meter af naar de parkeerplaats waar de auto staat. Dit was een mooie voorbode voor de komende dagen. Terug op de camping is het douchen en daarna bij de BBQ plaats die vol in de zon ligt om te koken en te eten: koude schotel. Ook vandaag liggen we tussen negen en half tien al in bed vanwege de intredende kou. Bovendien is het om tien uur donker.

Vorige dag      Volgende dag