2022 8 Col de la Croix St Robert - Super Besse

Donderdag 2 juni Etappe 148

Link naar de foto's

Ook vandaag regent het als we opstaan en de voorspelling is dat het tussen 10u. en 15u. merendeels droog en zonnig zal zijn, daarna zelfs kans op onweer. Marion is echter niet lekker vandaag en kan niet meelopen. Dankzij de AIRBNB-app wordt nog voor 9 uur een nieuw plan gemaakt: we huren een appartement in Super Besse waar we vanmorgen al terecht kunnen. Ik loop dan de etappe van vandaag alleen en Marion kan in het appartement bijkomen. Omdat Super Besse ook het eindpunt van de etappe van vandaag is, scheelt het ook wat op en neer rijden.

Zo zijn we om half 10 in dit ski dorp, hebben we met de toegangscode toegang tot het appartement en begin ik een uur later aan mijn tocht. Onderweg is het werkelijk met bakken uit de lucht gevallen, maar nu is het droog en trekt het helemaal open. Het wordt een prachtige wandeltocht die lijkt op de vorige etappe, alleen nu met zon en nog meer uitzichten. De eerste top is Roc de Cuzeau waar de korte broek en T-shirt aan  moeten, zo warm is het al.

Ondanks de dreigende lucht en regenbuien in de verte blijft het hier boven zonnig en droog. Rechts is uitzicht op de Puy de Sancy die met een serie andere bergen de cirkelvormige bron van de Dordogne vormt. Links ligt een soortgelijk dal met ook sneeuwvelden: Vallée de Chaudefour. Het zijn werkelijk grandioze uitzichten. De GR4 is hier en daar verlegd om verdere erosie te voorkomen. De oude route is dan met juten of kokosmatten bedekt om weer dicht te groeien.

Bij de Puy de Sancy begint het te betrekken en dat sombere weer hoort ook bij dit gebied, want hier liggen mistroostige kabelbanen en bouwsels en vooral stuk gereden wegen en hellingen. De mens slaagt er goed in de mooiste plekken te verknoeien en dat alleen maar omdat ze over sneeuw naar beneden wil glijden.

Net als bijna 35 jaar geleden laat ik de top aan me voorbij gaan en begin ik aan de afdaling. De bewolking gaat over in regen en dat past nog beter bij dít landschap, want de skihellingen van Super Besse zijn in-en intriest met nog meer kapotte hellingen en kabelbanen, skiliften en wat ze verder nog hebben verzonnen. Hoe dan ook: om 14u. ben ik er en dat is niet alleen snel, ik heb ook juist het stukje goed weer vandaag meegepikt.

Super Besse is in 1961 ontstaan en een jaren 70 skioord met een brede straat/parkeerplaats met appartmenten flats en restaurants/winkels/skiverhuur en daaromheen vakantie chalets. In het voor-en najaar staat bijna alles leeg en is bijna alles dicht. Met regenweer als vandaag dus niet de gezelligste plek ter aarde. Behalve inkopen doen in Besse blijven we dan ook in ons wel prettige appartementje: vooral lezen, foto’s uitzoeken, verslag en deze keer 2x Rummikub die hier ligt. Om half 9 trekt de lucht dicht en behalve onweer en bliksem, hagelt het ook 5 minuten. De hagelstenen zijn tot 1cm. groot. Goed dat we binnen zitten!

Vorige dag      Volgende dag