2023 10 Rustdag le-Puy-en-Velay

Maandag 5 juni Rustdag

Link naar de foto's

Onze tweede rustdag wordt wat relaxter omdat we gisteren via BlaBlaCar een rit om 10.20u. naar le Puy hebben geregeld. Daardoor kunnen we ’s morgens rustiger aan doen, want anders hadden we de bus van half acht moeten nemen. De fanatieke Stevenson wandelaars doen het eigenlijk ook vrij rustig aan; neef en nicht zijn pas tegen 9 uur weg. Dan zien we ook dat Yvan van BlaBlaCar de rit heeft geannuleerd, minder dan anderhalf uur van te voren. Gelukkig blijkt er nog een bus te gaan om half twaalf. We kunnen dus rustig inkopen doen in de Intermarché en puzzelen/verslag bijschrijven.

De bus zit bomvol, maar we hebben wel een plek en dat voor maar €2,- p.p. terwijl we bij BlaBlaCar €6,- p.p. moesten betalen. Het gaat volgens plan en vóór half 1 zijn we in le Puy. Het weer is ons goed gezind, want het is droog en zonnig ondanks wat bewolking. We lopen direct door de stad omhoog naar de kathedraal. Die ligt op een helling met daarboven een groot bruin Maria-beeld op een rotspunt. De kathedraal is bijzonder en niet zozeer omdat veel Camino wandelaars vanaf hier beginnen. De ingang ligt midden in de kerk, loopt daar met trappen omlaag en dan na een grote kerkpoort meet trappen verder de stad in omlaag. Je loopt dus bijna vanaf het altaar omlaag de stad in. Verder is het voor ons gewoon een grote oude kerk.

Het gebied rond de kerk is niet zo gewoon: een en al oude kerkelijke gebouwen en smalle steile straatjes. Omdat het goed weer is, gaan we nu al naar het Mariabeeld en bezoeken we ook het klooster. Beide kunnen we met ons ‘bezoek le-Puy-en-Velay’ ticket bezoeken en dat is de moeite waard. Vanaf het Mariabeeld (rocher Corneille) zie je zowel de stad met kathedraal geweldig mooi liggen als ook de rotspunt met een speciaal kapelletje daarop (St. Michel d’Aiguilhe). Die bezoeken we later ook nog.

Het klooster schijnt het oudste Europese klooster te zijn en ja, we hebben nu eenmaal een zwakte voor kloostergangen. Het hoogtepunt van de dag is echter de rotspunt met die kapel erop. De rotspunt is een echte standalone spitse punt en de kapel is bijzonder fraai en oud.

Zo hebben we in twee uur tijd de mooiste zaken van le Puy wel gezien. De rest van onze tijd tot half 7 gaat op aan een terras midden in de oude stad op een plein met uitzicht op de kathedraal ingang: Heerlijk mensen kijken waarvan er veel met een rugzak lopen. Om 16.15u. hebben we de stadsbus naar een buitenwijk waar Decathlon ligt en na razendsnel veel inkopen zijn we binnen een uur weer terug in het centrum. Daar eten we prei en kaas quiche in een café bij het station. Binnen want het regent weer. Vervolgens met de bus terug naar onze camping in Langogne, waar het droog is.

Er staan weer veel nieuwe tentjes. Uiteindelijk tellen we 5 MSR Hubba Hubba’s inclusief de onze. Bij de overdekte plaats treffen we twee gepensioneerde Fransen die Stevenson lopen, maar totaal anders dan degenen die we gisteren hier zagen. Ze hebben in 6 dagen 60 km. gelopen en hebben nog 3 weken voor de rest. Enorm relaxt. Het blijken oud-collega’s te zijn waarvan de fietser nu eens met de wandelaar mee gaat. Leuk! Vaste prik gaan we tegen 9 uur naar bed. Le-Puy-en-Velay als rustdag was een schot in de roos!

Vorige dag      Volgende dag