2015 7 Clogheen - Newcastle

Zaterdag 9 mei Etappe 18

Link naar de foto's

Na een hele dag regen gisteren zou het vandaag de hele dag droog moeten blijven. Daarom én omdat we gisteren zo weinig hebben gelopen, gaan we vandaag via het meer naar Newcastle. Dat zal dan een tocht van ruwweg 25 km. moeten gaan worden, als compensatie van de in het water gevallen koninginne etappe gisteren. Eerst is het echter heel uitgebreid ontbijten met roerei, tomaat, champignons, cheddar, bleu stilton, toast. Heerlijk! Het is eigenlijk een lachertje dat we hier maar €60,- voor een nacht hoeven te betalen.

Rond half tien vertrekken we, deze keer geen regenbroek-of jas aan en prachtig uitzicht op de Knockmealdown Mountains, waar we gisteren zo weinig van hebben gezien. Tegenover de B&B beginnen/eindigen zowel de Blackwater Way als de East Munster Way. De laatste twee dagen van deze vakantie volgen we de laatste, de Blackwater Way zit er nu op.

Op weg naar het meer verschijnen steeds meer rododendrons: enorme wanden daarvan langs ons pad en hele percelen vol. Ze zitten helaas nog in de knop, dus we missen de paarse zee die het hier over een week of twee zal zijn. Evengoed is het nu ook al heel mooi. Bay Lough zelf valt wat tegen. Waarschijnlijk ook omdat we foto’s vanuit boven uit de bergen hebben gezien en wij zien het nu alleen maar vanaf de zijkant. De omgeving is wel mooi met kale bergen rondom het meer en aan de overkant van de grote vlakte waar Clogheen ligt. De strakblauwe hemel maakt het extra mooi.

We dalen na dit uitstapje weer af naar de Munster Way en lopen al snel weer over lange en vrij rechte boswegen. De afwisseling ligt in de ruigte van het bos, de hardheid of modderigheid van de ondergrond en nu en dan uitzicht en dieren. Ook vandaag zien we een groepje van vier herten. Op een heidevlakte met schapen nét onder The Vee (een scherpe haarspeldbocht) maken we thee en genieten we van het ongehinderde uitzicht. Het voelt bijna als zomer. Een voetbrug volgt, nog een voetbrug en verder veel boswegen. In een stuk bos waar veel bomen zijn omgewaaid verlopen we ons. Juist vandaag op deze lange etappe kunnen we dat niet gebruiken.

Na de lunch begint de klim naar het Liam Lynch monument. Dat ligt boven bij de heuveltoppen en is het aandenken aan een Ierse opstandelingenleider die hier in 1922 gestorven is. Het is 4 km. omhoog sjouwen, maar het uitzicht over het patchwork landschap van weilanden is prachtig. Ook het monument zelf is wel bijzonder: een kleine round tower met vier honden die het bewaken. We zitten ondertussen op 20 km. en moeten er nog 5. Dat valt nog niet mee, hoewel het landschap het wel de moeite waard maakt. Vooral een eeuwenoude omlaag slingerende weg met bemoste stenen muurtjes erlangs is prachtig.

Uiteindelijk zijn we om zes uur in Newcastle. Het is inderdaad de hele dag droog geweest en het was ook een monstertocht. In Newcastle kopen we eerst bij een erg leuke ouderwetse kruidenier blikjes vis voor morgen en een fles wijn voor vanavond. Iets verder ligt de pub Nugents en ook dit is een pareltje met betonnen vloer, houten bar en lambrisering, een haard en wat barkrukken en lage krukjes verspreid in de ruimte. Er hangen foto’s op van Liam Lynch die hier nadat hij gewond was geraakt nog heen is gebracht en daarmee is bevestigd dat ook deze pub al meer dan 100 jaar oud is.

Buiten bellen we de B&B van vandaag, want ze zouden ons hier komen ophalen. Maar zowel op het vaste nummer als op de GSM krijgen we voicemails. Omdat de kerkdienst bezig is, wachten we totdat die gedaan is, omdat ze misschien naar de kerk zijn. Nee dus: nog steeds niemand te bereiken. Het is ondertussen al half acht en begint aardig af te koelen. Goede raad is duur. Als we al bij de B&B komen (3 km. buiten het dorp) en er is niemand omdat er wat gebeurd is, wat moeten we dan? De barman van de pub laat zijn oma zijn plek innemen en brengt ons met zijn auto. Ze blijken gewoon thuis te zijn: hij is op een motormaaier het gras aan het maaien en zij heeft haar nieuwe telefoon niet gehoord.

Nou ja: we zijn er en onze kamer is deze keer een ruime cottage met keuken/woonkamer erbij. Zo wordt het nog wat huiselijk na een warme douche, een erg lekker aardappel-kabeljauw potje uit een zakje en een glas wijn bij Britain’s got talent. Op tijd naar bed.

Vorige dag     Volgende dag