2015 10 Kilsheelan - Piltown

Zaterdag 25 juli Etappe 21
 
 
We worden natuurlijk veel en veel te vroeg wakker. Vervolgens is het nog een hele tijd wachten tot het acht uur is, want dan is het ontbijt. Het wordt geserveerd in een wat bedompte ruimte zonder ramen. Natuurlijk zijn we alleen, ondertussen zijn we gewend aan de teloorgang van het Ierse platteland. Evengoed ontbijten we weer goed met een stevig eitje en een bespraakte kokkin. Ze zegt dat het vanmiddag heel slecht weer wordt en dat dat een paar dagen zo blijft.
 
Voorlopig is het echter hemelsblauw en zonnig. Via het oude kerkhof lopen we naar de Suir. De hoofdmoot van vandaag zal stroomafwaarts langs deze rivier lopen: 12 km. tot Carrick-on-Suir om precies te zijn. Het worden een paar mooie uren langs deze statige, donkere en rustig stromende rivier. De afwisseling bestaat uit een kasteeltoren waar we langs lopen, wat reigers, zowaar een otter en veel vissershutjes en –trapjes. Dit is dan ook één van de grote Ierse zalmrivieren.
 
We komen ook drie meiden met rugzak tegen en dat blijken Nederlanders. Ze lopen deze vakantie de hele coast-to-coast van Dublin naar Valentia Island en hebben nu nog drie weken te gaan. Zo lopen ze ruwweg ons tempo en ook zij houden om de zoveel tijd een rustdag. Morgen blijven ze bij Neill van Powers the Pot, wat wel grappig is omdat wij daar gisteren een hele tijd waren.
 
Het schiet maar matig op langs deze rivier, ondanks dat het geen stijgen of dalen is. Een heel stuk van de oever is namelijk vol gegroeid met distels, gras en onkruid, dus dat loopt zwaar. Naast kilometers en hoogteverschillen is ook de kwaliteit van het pad bepalend voor onze snelheid. Na een koffiepauze in de volle zon en een lunchpauze waar afscheid wordt genomen van de extreem stinkende brie rustique zijn we tegen 14:00u. in Carrick-on-Suir. We hebben bijna 5 uur gelopen over 12 km. Slik.
 
De East Munster Way loopt langs de kade naar de andere kant van het stadje waar deze route start (of stopt) en overgaat in de South Leinster Way. We wilden Ormond Castle bezichtigen, maar dit grote landhuis wordt gerenoveerd, dus meer dan een foto zit er niet in. We lopen het stadje in om ergens bij te komen en inkopen te kunnen doen. Ook dit stadje heeft betere tijden gekend, maar evengoed heeft het wel nog sfeer (en misschien wel 20 kappers). Nog meer dan in andere plaatsen barst het hier van de diverse county vlaggen. We zitten hier dan ook in Tipperary, maar vlakbij Waterford en Kilkenny. En juist nu zijn wekelijks de hurling wedstrijden waar die counties tegen elkaar spelen.
 
Na twee uur in dit stadje met inkopen en een Baileys Coffee beginnen we aan de South Leinster Way. De acht kilometer naar Piltown zijn oninteressant en zwaar. Gelukkig blijft het nog steeds droog en heeft Marion geen enkele last meer van de kleine teen. Het gaat over wat verharde weggetjes door licht glooiend landbouwgebied met redelijk veel bebouwing.
 
We zijn blij als we tegen zes uur in Piltown Anthony’s Inn bereiken. Dit is veel beter dan verwacht: het is er druk en gezellig, want men praat met elkaar. Bovendien kunnen we voor maar € 50,- ‘wine and dine’ voor ons tweeën bestellen. Dat zijn drie gangen inclusief een fles wijn, terwijl een fles wijn in een pub hier in Ierland gewoonlijk al gauw € 18,- kost. Het eten is vervolgens ook nog restaurant achtig en geen pub food: brochetta met gesmolten geitenkaas en salade vooraf en curry met veel verse groenten als hoofdgerecht. Uiteindelijk nog Eton Mess, toe, dat zijn verse aardbeien, eiwitschuimpjes en slagroom. Heerlijk.
 
Ondertussen blijft het drukker worden. Een hele groep jongens verzameld hier en gaat dan als groep weg (naar de discotheek in de grote stad?). Vervolgens komen de opgetutte meiden naar binnen. Met zoveel te zien hebben we geen zin meer om verder te open en zetten we in de schemer rond half tien onze tent op een strak gemaaid grasveld achter de grote parkeerplaats van deze Inn. Om half 11 slapen we ondanks dat nu en dat wat mensen op de parkeerplaats verschijnen.