2016 16 Llandudno - Abergele

Zaterdag 19 augustus Etappe 45

Link naar de foto's

Na een redelijk korte heenreis gisternamiddag en-avond via Manchester, staan we om negen uur op de Parade (de boulevard van Llandudno) voor de beginfoto. De regenjassen zijn dan al aan, want vandaag en morgen voorspelt het qua weer niet veel goeds. Tien minuten nadat we zijn begonnen, moeten dan ook de regenbroeken en rugzakhoezen tevoorschijn worden gehaald.

We lopen de nog rustige en wel statige Parade af, met tal van Victoriaanse hotels en kijken nu en dan om naar de Pier en vooral Great Orme. Het is toch wel een mooie plaats dit. Jammer voor ons dat de plaatsen en de kust de komende twee dagen niet zo mooi zullen zijn. Het belooft veel stacaravans, fish & chips, bingo en ander goedkoop vertier langs een vlakke kust te worden. Vanwege die verwachtingen valt het ons toch mee, want Little Orme blijkt een mooi natuurgebied te zijn met wat steengroeves en steile kliffen. Jammer van de stromende regen.

Een paar kilometer verder langs de nog steeds niet echt lelijke kust drinken we wat in een koffiebar in Llandrillo. Hoewel het hier flink bebouwd is, is het lopen langs de kust vrij rustig. Dat blijft eigenlijk de hele dag zo: vaak zijn het wandel/fietspaden die alleen met een lage balustrade van zee zijn gescheiden. Van de spoorlijn en snelweg die erlangs lopen is nauwelijks iets te merken omdat die hoger op de kust boven ons liggen. De afwisseling gedurende een paar uur bestaat uit een totaal vervallen pier van Colwyn Bay die afgezet is vanwege instortingsgevaar, tal van soorten zeevogels die op de balustrade zitten en een stuk kust met enorme ankervormige betonblokken.

We lunchen vrij laat met een toastie bij een van de weinige caravanparken die we vandaag zien. Blijkbaar zijn die parken toch meer wat voor de nog vlakkere kust die morgen komt. Een paar kilometer verder verlaten we het Wales Coast Path en steken we de spoorlijn en snelweg over om naar onze camping iets landinwaarts bij Abergele te lopen. Onze camping ligt op een deel van het enorme landgoed van Gwrych Castle, waar ook een golfbaan en wat boerderijen liggen. Helaas staan bij de toegangspoort waar wij het eerste komen “no trespassing” en andere waarschuwingsborden, dus moeten we langs de landgoedmuren naar de toegangspoort van onze camping.

Daar staat om half vijf onze tent al op, op een hoger gelegen plateau. Dat is het voordeel van zo’n vlak kustpad: 20 km. loop je zo. Omdat het voor de zoveelste keer gaat regenen, gaan we direct als de tent op staan naar het dorp waar we in een enorme Tesco veel biologisch eten kunnen kopen (kaas, roggebrood, appels en noten), in een pub wat drogen en tenslotte de kerk en kerkhof bekijken.

Terug op de camping is het gelukkig een tijdje droog, waardoor we buiten de tent kunnen koken en eten en ook nog naar het kasteel kunnen lopen. Dat is enorm groot en ruig. Weliswaar niet oud, iets van rond 1820, maar juist daarom zo romantisch: de bouwmeesters van die tijd wisten precies wat ze qua bouwstijlen moesten combineren voor de rijken van die tijd. We zijn blij dat we nog even zijn gaan kijken. Om negen uur liggen we al in de tent: het is al donker en we zijn toch redelijk moe.

Vorige dag       Volgende dag