2016 17 Abergele - Dyserth

Zondag 20 augustus Etappe 46

Link naar de foto's

Het heeft behoorlijk veel geregend vannacht, maar omdat het nauwelijks waaide en ook warm was (15°C) hebben we toch redelijk geslapen. Om zeven uur staan we op en wordt de tent kletsnat ingepakt. Dat kan ook rustig, want vanavond en morgen slapen we weer binnen, dus kan alles drogen.

Na het ontbijt dalen we door het dorp en een park met verschillende openbare sportvelden (zelfs tennisbanen zijn hier door de gemeente aangelegd en vrij toegankelijk) weer af naar de zee. Het is droog en er zijn al vrij vroeg wandelaars, joggers en fietsers. Er komt hier wat meer zand en er zijn zelfs wat duinen en het is vlak. Kortom: een beetje Nederlandse kust. Hoewel, het is hier eerder Belgische kust, want veel natuur is er niet meer: treinrails, caravanparken, veel bebouwing, zelfs een kermis en voor ons de redelijk hoge bebouwing van Rhyl, dat het toppunt van goedkoop Welsh strandvermaak moet zijn. Net voordat we daar zijn, scoren we een koffie aan een mooi getijde haventje met een prachtige moderne voetgangersbrug.

Rhyl is zoals we verwachtten: gokhallen, bingopaleizen, fastfoodtempels en op de boulevard een kermis. We kijken onze ogen uit. Het is niet echt groot en druk en heeft ook zijn beste tijd gehad, dus we beschouwen dit als een stuk voorbijgaande geschiedenis die we toch nog even meepakken.

Net achter Rhyl lunchen we uit de wind aan zee en dan volgen de resterende vijf kilometer kust tot Prestatyn met eerst een trapsgewijze betonnen zeewering onder ons en daarna een gladde betonnen helling. Het is wel aangenaam, want droog, zelfs warm, hoge golven, veel wandelaars en fietsers en rechts voor ons de heuvelrug waarover Offa’s Dyke Path gaat. Die begint/eindigt in Prestatyn en daar staan dan ook een bord met de route en zelfs een zilveren monument. Op elke lantaarnpaal in dit stadje op de route staat een bordje met de eikel, het teken van dit pad. Offa’s Dyke Path is dan ook wel een van de bekendste Britse lange afstandspaden.

Nadat we ons avondeten en ontbijt in een grote Tesco hebben gekocht, volgen we de sfeervolle hoofdstraat naar de heuvel waar we al snel op een smal pad omhoog moeten. Het wordt nog zweten, want de zon is tevoorschijn gekomen en het is steil 200 meter omhoog. We hebben prachtig uitzicht op de kust tot Great Orme en de bergen van Snowdonia. Hoewel de 40 kilometer noordkust uiteindelijk best mee viel, is dit toch veel mooier.

We verlaten het pad om af te dalen naar Dyserth waar om de twee uur een bus gaat naar Rhuddlan, 2 km. verder waar we een appartement voor twee nachten hebben geboekt. De route langs de watervallen lopen we mis, maar we zijn wel exact op tijd voor de bus van half vijf. Niet veel later zijn we bij The Garden Suite, een appartement op de begane grond met een kamer/slaapkamer van 30 m2, een keuken met afwas-en wasmachine, een grote badkamer en een eigen tuin met hottub! We zien de eigenaar zelf niet, maar hebben per mail een code gekregen om de sleutelkluis te openen. Dit is perfect voor een rustdag voordat we de bergen in gaan.

De avond gaat om met avondeten met veel verse groenten, wijn en TV kijken. We zijn nog te moe voor de was, verslag en de hottub. Bovendien is het na een hele dag droog te zijn geweest, toch weer gaan regenen.

Vorige dag       Volgende dag