2017 16 Stonehenge - Salisbury

Zaterdag 5 augustus Etappe 71

Link naar de foto's

Nadat onze taxi ons om 8u. op Southampton Airport heeft opgehaald en ons bij de steencirkel af zet en niet een kilometer eerder waar de verharde weg ophoudt, kunnen we onze startfoto maken zonder massa’s toeristen. De eerste bus vertrekt namelijk pas om 9 uur bij het bezoekerscentrum. Een tweede meevaller is het oversteken van de A303, de zeer drukke doorgaande weg van Londen naar Devon en Cornwall is. Dat gaat zonder te stoppen ondanks de drukte die er nu al is.

Aan de overkant krijgen we eerst nog een serie grafheuvels te zien en dan moeten de truien uit want het wordt warm. Het loopt aangenaam door agrarisch heuvelland en van boven op een heuvel zien we het grote en oude landhuis waar Sting tegenwoordig woont. Dat stond in de ‘Great Stones Way’ gids en is op internet gecontroleerd. Hij woont inderdaad hier en heeft daarnaast nog een stadswoning in Londen, een penthouse in New York en een strandhuis in Malibu. Wandelaars zien we niet veel, maar wel veel fietsers: Tourwinnaar Froome maakt het fietsen hier populair.

We lopen een stuk langs de Avon en steken hem over om boven op het plateau te lunchen. Juist hier passeert een heftige plensbui. Net als we de jassen en regenbroeken aan hebben, is het weer droog. Al snel lopen we weer in T-shirt en naderen we Old Sarum. Dat is een 5000 jaar oud ringfort waar de Kelten en Romeinen een nederzetting hadden, gevolgd door een middeleeuwse stad die rond 1050 naar het dal is verhuisd: Salisbury. Het is wel aardig, vooral groot met gladde grasvelden. Van het fort zelf resteren nog wat ruwe stenen muren en van de oude kathedraal alleen de fundamenten. We aanschouwen de bezoekers waarvan er veel picknicken op het gras en nuttigen zelf een ijsje in de zon. Zomer!

Dan is het omlaag naar het centrum van Salisbury waar we vlakbij de ‘Close’ (het omheinde deel stad bij de kathedraal) een kamer hebben gehuurd via AIRBNB. Het is een vakwerkhuisje van meer dan 500 jaar oud. Heel leuk! Alles is schots en scheef, laag en het kraakt, maar dit is zoveel leuker dan een standaard hotel. De oude mevrouw die hier ook woont is vooral verzot op haar Labrador en Cocker Spaniël en heeft eigenlijk niet veel gespreksstof. Ze vraagt wel of we in Nederland nog steeds geen gordijnen hebben.

De tocht vandaag was maar 16,4 km. waardoor we ruim de tijd hebben om de stad te bekijken. Eerst gaan we natuurlijk naar de kathedraal: die is prachtig zowel van buiten (badend in de zon midden in een groot grasveld) als van binnen (enorm hoge gewelven en veel oude graven van rond 1050 die uit Old Sarum hierheen zijn verhuisd).

Via een stadspoort lopen we het drukke centrum in waar we niet veel meer doen dan twee terrasjes pikken en eten inkopen voor morgen. We eten bij Wagamama, een soort gezondere versie van McDonalds met Japans eten. Het is heel lekker en lijkt redelijk gezond. Terug in ons huisje kijken we nog wat TV en proberen we rond tien uur te gaan slapen, ondanks het kabaal van een pub niet ver hier vandaan.

Vorige dag      Volgende dag