2018 7 Coutances

Vrijdag 25 mei Rustdag

Link naar de foto's

Vandaag is onze enige rustdag deze tocht en het is ook direct de dag met het slechtste weer: het mist. Na het ontbijt met vers meergranenbrood lopen we eerst naar het vlakbij gelegen station om met een taxi naar de kasteelruïne van Gratot te gaan. Die ligt te ver om heen en terug te lopen, maar we willen hem vanwege de vreemde bouwstijl toch graag zien. We zien wel taxi’s rijden, maar die zijn allemaal bezet en er komt ook geen enkele op de taxi parkeerplaats staan. Na een half uur laten we dit plan varen en lopen we terug naar ons appartement.

Met de was in de rugzakjes lopen we via de Office de Tourisme naar de wasserette en terwijl daar de was draait bezoeken wij met de audiogidsen van de VVV de kathedraal. Coutances ligt op een heuvel boven de samenstroming van twee riviertjes en de stad loopt daarom naar drie kanten af. De grote kathedraal ligt precies op het hoogste punt. Binnen is hij wel aardig voor ons als niet echte cultuurliefhebbers. De koepel boven het altaar met meerdere bogen en de vele glas-en loodramen zijn het bijzonderste. De audiogids is handig maar ook irritant, omdat bij elk punt eerst 15 seconden dezelfde orgelmuziek wordt gedraaid.

We leveren die dingen weer in, doen de was in de droger en drinken op het plein voor de kathedraal een koffie. Het klaart op en de zon komt weer tevoorschijn. Evengoed eten we bínnen de plat du jour. Voor € 7,50 kunnen we de heek, rijst en groenten niet laten liggen en het is prima. Het is toch een mooie gewoonte hier in Frankrijk, dat de restaurants om 12 uur voor een prikkie zo’n maaltijd aanbieden.

We bezoeken nog de Jardin des Plantes met palmen en veel bloeiende bloemen en via de supermarkt gaan we terug naar ons appartement. Daar wordt de naam rustdag eer aangedaan en doen we bijna niets meer: eerst wat ijs eten (want het is behoorlijk warm geworden), verslag bijschrijven, spelletjes love letter, koken en eten, wat TV kijken. Het is hier dik 20°C en gaat richting 25°C, in Parijs zelfs boven de dertig! Lekker voor onze vakantie, maar voor de aarde toch ongezond. Ondanks dat het een rustdag was, gaan we toch -moe- tegen half tien naar bed. Gewenning.

Vorige dag      Volgende dag