2018 31 Le Mans

Vrijdag 9 augustus Rustdag

Link naar de foto's

Ondanks de camper die zich pal achter ons tentje had geplaatst en die ’s avonds afsloot waardoor de knipperlichten een tijd werkten, hebben we heel goed geslapen. Wie sluit trouwens in godsnaam zijn camper af als hij gaat slapen op een camping?

We willen met vers brood ontbijten en lopen daarom al direct Yvré l’Éveque in, waar zowel het café als de bakker dicht zijn (vakantie, zucht). We nemen daarom maar de stadsbus naar Le Mans waar we op het centrale plein République in een salon de thé koffie en croissant scoren. Het is nog koel en rustig in de stad, die voor ons tot pas geleden alleen bekend was vanwege de 24 uurs race. Bij de voorbereidingen van de tocht bleek dat Le Mans de stad van de Plantagenet familie was, die nadat de Normandiërs Engeland hadden veroverd over een flink deel van west Frankrijk en Engeland heersten. De stad heeft dus best wat historie en gelukkig is daar ook nog veel van over.

De oude stad ligt op een heuvel langs de Sarthe en heeft nog veel vakwerkhuizen. Sfeervol. We dalen aan de Sarthe kant af om de Romeinse stadsmuur te zien, de best bewaarde na Rome en Constantinopel. Ook mooi. Via de verdiepte weg die dwars door de oude stad van de Sarthe naar het nieuwe centrum loopt komen we op de markt terecht, waar ook uitzicht is op de imposante achterkant van de kathedraal. We drinken wat fris en kopen veel groenten bij een drukke biologische marktkraam. De rest van wat we vandaag en morgen nodig hebben, wordt bij een SuperU gekocht en ons stadsbezoek wordt afgerond met uit eten in een bio-restaurant waar we enorme berg groenten verwerken. Goed bezig en ook nog lekker! Een bezoek aan het automuseum bij de racebaan slaan we over. Met de oude stad hebben we het mooiste wel gezien.

Terug op de camping strijken we weer neer op het terras, dat de Wifi-zone blijkt te zijn. De Nederlanders van de camper achter ons zitten hier een hele tijd muisstil online te zijn. Dat is ook een manier om samen vakantie te vieren. Wij schrijven het verslag bij en doen spelletjes. We koken de gekochte eieren en doen twee daarvan door ons avondeten: tomaat, avocado, ui, komkommer. Feta, ui, olijven. Heerlijk!

Waar we ons bij de Nederlanders nog verbaasden, ergeren we ons aan de meerdere Engelsen die met dikke auto’s (Landrover e.d.) en mega caravans de camping rondrijden om een plek te zoeken. Ze zijn te lui om even te voet rond te lopen. Één familie maakt het zelfs zo bont om met draaiende motor een tijd stil te staan, als de moeder toch te voet op zoek gaat naar een plek die groot genoeg is. Rob zegt er wat van en vader doet direct de motor uit, zich blijkbaar niet bewust van de draaiende motor midden op een camping. Op de achterbank blijken drie puberjongens te zitten, elektronisch bezig en te lui of onbewust dat ze op een camping zijn en de benen kunnen strekken. Zucht. Tijd om hier snel weg te zijn; we zien hier te veel. Ondanks nog wel wat geluid op de camping liggen we al even na negenen in bed. De tweede was is ook gedraaid en zo zijn we klaar voor morgen.

Vorige dag      Volgende dag