2019 7 Saumur - Candes-St.Martin

Donderdag 6 juni Etappe 117

Link naar de foto's

Deze tweede nacht was een stuk beter. Het is ook lang niet zo koud meer als gisteren. Er is vanmorgen ook een strakblauwe hemel. Gelukkig, want dit beloofd de mooiste wandeletappe te worden. Rond half negen zijn we op pad en hoewel gisteren al veel foto’s van het kasteel op de heuvelrug zijn gemaakt, komen er nu met zon nog wat extra bij. We volgen nu drie dagen de GR3 en die loopt achter het kasteel naar de heuvelrug, waar eerst een pad en dan een weg de rand volgt. Het zijn mooie uitzichten. Nog mooier zijn echter de huizen met mergelwanden en grotten als achtertuin. Heel sfeervol.

Na zes kilometer moeten we bijkomen van de korte steile klimmetjes en dat doen we aan de rand van een van de wijngaarden die hier het plateau overheersen. We pakken versneld in omdat een boer zijn wijnakker besproeid en dat zullen we vandaag nog heel vaak zien. Voor ons een extra stimulans om zoveel mogelijk biologische wijn te blijven kopen, want deze hoeveelheden gif kunnen niet goed zijn voor mens en natuur. Onze route maakt een grote bocht om het wijnplaatsje Souzay heen met eindeloos veel wijngaarden. Het heeft wel wat, zeker omdat het wat heuvelt en er nog wat bos ligt. We lunchen in het hartje van de Souzay-Champigny wijnstreek in de volle zon en buigen dan terug naar de Loire-helling. Er volgen weer wat leuke dorpjes die vooral in de zijdalen van het Loire-dal liggen met mergelgrotten achter de huizen. Het is sfeervol maar ook vermoeiender dan de andere dagen. Het terras bij een grot waarin ze rondleidingen geven over geplette appelen (een specialiteit hier om appels te conserveren) is dan ook heel welkom.

De kilometers die nu volgen zijn zonder meer de mooiste van deze vakantie: het dorp Turquant is één lang lint van mergelhuizen, kastelen en mergelwanden en grotten. Extreem mooi en daardoor ook toeristisch. Zoals altijd is het plotsklaps weer rustig een paar meter verder. Een uur over het wijngaard plateau later dalen we af naar Monsoreau, een dorp pal aan de Loire met een flink kasteel dat voor de afwisseling niet op de plateaurand ligt, maar tegen de Loire aan. We drinken ook hier wat op een terras en kopen ons avondeten (en wijn) in. Het is hier ronduit druk, net als in Turquant, en dit is duidelijk dé toeristische Loire-hotspot. Ook nu is het na een paar meter lopen weer weldadig rustig.

Om 17.15u. zijn we bij Patricia van onze AIRBNB in Candes-Saint-Martin. De dag is qua ervaringen nog niet over, want we hebben een kamer en badkamer in een oud mergelhuis op een paar meter van de 800 jaar oude kerk. Die is hier gebouwd omdat Sint Maarten op deze plek gestorven is, maar Patricia laat ons haar eigen kapel zien die ook 800 jaar oud is en volgens sommigen de echte plek is waar hij gestorven is. Hoe dan ook: veel historie en sfeer. Patricia is fotografe en er ligt een grappig boek met talloze ouderwetse WC-huisjes. Wat betreft het weer weet ze alleen te melden dat een vriend haar had gezegd dat er wind komt. We eten op een terras bovenop de kapel. Voor de tweede keer een overheerlijke geïmproviseerde koude schotel, nu met kikkererwten, feta, tomaat, komkommer, ei en zilveruitjes. Samen met een glas biologische wijn en uitzicht op de samenvloeiing van de Loire en de Vienne is dit een gepaste afronding van een sublieme dag.

Vorige dag      Volgende dag