2019 23 Villedieu s/Indre - Chateauroux

Vrijdag 23 augustus Etappe 130

Link naar de foto's

Gelukkig hebben we heel goed geslapen, want de wekker loopt voor dag en dauw af. We nemen voor vertrek nog de tijd voor een kop koffie, yoghurt en een stuk meloen. Dat laatste vooral om het mee te nemen gewicht wat te beperken. Om 7 uur zijn we op pad en het is zelfs nog koud: Truien aan dus. Langs talloze volkstuinen (die hier overal veel liggen) verlaten we Villedieu s/Indre en golft ons pad in een uur naar Niherne, waar volgens Valerie (de AIRBNB verhuurster) een bakker ligt die open is. Inderdaad! We kopen vers brood plus twee croissants die we in het eveneens geopende café met een crème nuttigen. In zo’n rustige en ontvolkte streek moeten we daar altijd gebruik van maken. Het is ook heel prettig wakker worden met locals die een koffie drinken, een krant kopen en dan naar hun werk of huis gaan.

Voor ons wachten acht kilometer rechte veldwegen met nu en dan een hoge haag erlangs. Het is vrij saai en wordt ook flink warm nu. Toch lopen we hier in één stuk door. Bij een voorstad van Chateauroux ligt namelijk een park aan de Indre en dat lijkt een betere lunchpauze plek dan hier in de velden. Dat is het ook: aan de oever van de Indre bij Bel-air is het prima vertoeven. We hebben bovendien goede zin omdat we al 13 van de 21 km. van vandaag hebben gehad, nog voor de grote hitte. Er volgt nog een meevaller: het hele Indre stromingsgebied is hier toegankelijk gemaakt met paden, waardoor de GR anders dan op de kaart staat nu over kleine beschaduwde bospaden naar Chateauroux loopt. Dat is het voordeel van een stad: natuurgebieden worden ontsloten en dit soort wandelpaden hebben we afgelopen week gemist. Het waren alleen maar veldwegen of kleine wegen.

Het pad blijft in Chateauroux de Indre volgen die net als vaak stroomafwaarts een treurige opeenvolging van bijna stilstaande en deels drooggevallen vijvers is. Dat is het gevolg van de derde hittegolf in drie maanden tijd. Gelukkig zijn de oevers nog grotendeels groen met parken. Het kasteel van Chateauroux ligt mooier dan verwacht boven de Indre tussen het groen. We zijn al om half drie vlakbij onze camping voor vannacht. Omdat we nog energie hebben en we de lange tocht van morgen wat willen inkorten, lopen we na een drankje op het terras bij het meer nog de GR U-bocht die door Déols loopt. Déols is nu een voorstad van Chateauroux, maar was in vroeger tijden misschien wel belangrijker. Er lag een klooster met enorme kerk, waarvan nu nog maar 1 van de 4 zijtorens overeind staat, om nog maar te zwijgen over de grote centrale toren. Déols heeft ook nog twee stadspoorten en dat zijn bij elkaar meer monumenten dan Chateauroux heeft. We komen hier ook een GR46 bord tegen, met overzicht van de hele route door het departement Indre.

Terug van de GR-bocht komen we weer bij de camping en installeren we ons op een zo rustig mogelijke plek aan het einde van een volgepakte campingstraat. Dit hele gebied is met camping, meer met strand en activiteiten en een springkussenpark toch al erg druk, dus we houden ons hart vast voor vanavond en vannacht. Het grote terras/restaurant aan het meer is namelijk tot 01.30u. open. Voor ons is het in ieder geval wel een mooie plek om uit te eten. Er is livemuziek en het wordt druk: heel gezellig na weer zoveel dagen rust. Het is ook fijn dat hier eindelijk iets vegetarisch op de kaart staat, al is dat dan vegetarische burger. Als we gaan slapen lijkt het met het kabaal heel erg mee te vallen.

Vorige dag      Volgende dag