2019 29 Ste-Sévère s/Indre - la Chaumette

Donderdag 29 augustus Etappe 135

Link naar de foto's

Ook nu hebben we prima geslapen op de zoveelste gratis camping. We pakken rond zeven uur alles in en lopen naar de markthal waar een openbaar toilet is. Daarmee is dat ook geregeld. Met kraakvers brood en koffie ontbijten we op dit plein. Het lijkt nog steeds niet af te gaan koelen, want er zijn zelfs minder wolken dan gisteren. Toch gaan het eerste half uur nog de truien aan.

De route vandaag wordt weer een stuk mooier dan gisteren: de dalen van de Indre en zijn zijbeken zijn hier werkelijk prachtig. Voor het eerst in lange tijd zijn er ook weer eens echte wandelpaden: deels dichtgegroeide bos- en holle wegen met zelfs wat rotsen erlangs. De nog stromende Brûlé splitst zich in tweeën, waarvan we de Palles zullen volgen. Het is een heel mooi dal met groene hellingbossen erlangs en onderin een aantal watermolens. Anders dan stroomafwaarts is het hier duidelijk vochtiger en groener. Mooi! We komen voor het eerst in twee weken wandelaars tegen: een stel uit de Auvergne met twee ezels. Ze volgen de GRP sur les pas de maîtres sonneurs, waar de GR46 een stuk mee samenloopt. We wisselen kort wat verhalen uit, maken een foto en gaan weer verder.

We verlaten nu de laatste stukken dal en komen op het plateau waar al deze beken beginnen. Het is duidelijk dat het hier al langere tijd droog is, maar de nog groene varens en zelfs dennen geven wel een andere indruk dan het lagere deel bij Chateauroux. Er zijn ook best veel stuw-vijvers waar nog voldoende water in staat. Bij la Pérouse verlaten we het departement Indre en komen we in de Creuse. Deze kant van het plateau lijkt nog wat bergachtiger, niet in de laatste plaats door de 500 meter hoge ‘bergen’ die aan de horizon verschijnen en waar we over een paar dagen zullen wandelen. Ons water is ondertussen op en bij het eerste huis waar iemand is, blijken Nederlander te wonen. Ze zijn alles aan het opknappen en aan het verbouwen naar vakantiehuizen, maar dat duurt al jaren. Ze zijn niet echt te spreken over de werkhouding van de Fransen, maar gaan nu maar door met hun project. Ze hebben zelfs een huis gekocht voor € 10.000 waarvan makkelijk drie huizen te maken zijn. Ongekende prijzen die de leegloop en armoede van deze streken tekenen.

Een paar kilometer verder vinden we aan een landweg tussen een bos en zonnebloemenveld een mooie kampeerplek met uitzicht op de ‘bergen’ van de Creuse. Omdat we uit het zicht liggen en hier eigenlijk niemand zien, zetten we de tent al op vóór het aperitief en avondeten. Dat zijn deze keer witte wijn, nootjes en de laatste pakjesmaaltijd. Morgen in het hotel in Boussac wachten nieuwe pakjes voor de laatste week. Vanwege het aanhoudende droge en warme weer gaat de buitentent van ons hoofdgedeelte af, zodat we sterren kunnen kijken door het gaas van de binnentent. Het duurt even voor het donker genoeg is, maar wat is hij mooi: de Franse sterrenhemel.

Vorige dag      Volgende dag